За Маникюристи: Как Да Се Справим с Ниските Цени и Конкуренцията?

Как Да Се Справим с Ниските Цени и Конкуренцията?Ако работите с качествени продукти за направата на маникюри, педикюри и ноктопластика, знаете че има маникюристки които подбиват цените с евтини  лакове и гелове които са не само с ниско качество, но и предлагат много по-евтина услуга от вас. В тази статия ще научите какво трябва да направите за да се справите с тази тенденция на ниски цени и конкуренция, особено ако до салона в който работите има друг на много по-ниски цени.

Всъщност проблема не е в това че има маникюристки които работят на по-ниски цени от вас, а проблема е че ако ги мислите за конкуренция, значи не знаете какви клиенти да подбирате.

Не всеки който има пари в портфейла е ваш клиент. Винаги ще има хора които да ви харесват и които да ви завиждат или ненавиждат. Вие, като маникюристка трябва да избирате с кои клиенти да работите, а не обратното.

Повечето маникюристки чакат да са “избрани” от определен клиент.  А в действителност, трябва вие да избирате кои клиенти си заслужават. Това е като да имаш приятел. Не с всеки става, затова трябва да избираме добре с кои мъже излизаме. Не само това е важно, понеже като имате клиенти трябва да изградите някакви отношения с тях за да ги задържите като постоянни.  Не може да изградим отношение с всеки клиент, защото тук става въпрос за характер, съвместимост и разбирания. Ако сте само на “здравей, здрасти” не става.

Да имате клиент и да го задържите като такъв за постоянно е като бракът. Трябват да се изградят някакви отношения с този клиент които да го карат да идва постоянно. Така този клиент ще се чувства разбран, харесван и уважаван. Няма нищо по-важно от това, ако искате да имате дълги бизнес отношения с тези хора които идват в салона.

Повечето клиенти не идват при вас на 100% за маникюр, педикюр или ноктопластика. Те просто идват там за да се разтоварят от ежедневието. Да поговорят, да си кажат проблемите и т.н.

Така или иначе не можете да примамите клиенти които търсят евтиното, понеже си знаете качеството и цената на услугата. Това трябва да ви довежда до мисълта че тези клиенти които търсят евтиното НЕ СА ВАШИ КЛИЕНТИ.  Следователно, не може да говорим и за конкуренция, понеже продуктите с които тези маникюристки работят са нетрайни, некачествени и самата маникюристка има  малко или почти никакъв опит в бранша. Каква конкуренция би била тази маникюристка за вас която си подбива цените?

Тези маникюристки които работят евтино нямат почти никакъв стаж, и определено нямат много клиенти. Това че цените са им ниски, не означава че клиентите им са доволни. Ако клиента е недоволен, едва ли ще се върне пак там. Ако поради някаква случайност се върне, значи това не са качествени клиенти от които имате нужда.

Като маникюристка е важно как да запазите старите клиенти, а не да търсите нови. Това е така, защото 80% от оборота ви идва от клиентите които идват в салона постоянно. А само 20% от оборота идва от клиенти които идват за първи път в салона и после не идват. Това е факт, понеже съдя по себе си и знам други маникюристки които са така.

Затова не е важно къде са потенциалните клиенти, при вас или при конкуренцията, а е важно да знаете и да се грижите са клиентите които идват редовно при вас. Ако те са доволни, от уста на уста и други ще дойдат като научат за вас. Като можете да рисувате и си разбирате от работата други потенциални клиенти ще питат за вас. Всичко става с препоръка. Но предимството е че тези ваши редовни клиенти ще докарат клиенти които са като тях.

Това че има маникюристка от другата страна на улицата която работи по-евтино от вас не трябва да ви притеснява въобще, понеже вие си имате друга клиентела от нейната. Ако нямате много клиенти в салона, това означава че сте направили нещо не както трябва като отношение между клиент-маникюрист или обратното.  Просто не знаете какви клиенти привличате и какви клиенти идват при вас. Просто не сте се замисляли досега.

Вземете под анализ 5-10 най-редовни клиенти които идват в салона и харесват как работите. С какво се занимава всяка една от тях? Какво общо имат всичките? Имат ли високо платена работа? Занимават ли се с бизнес? Женени ли са? Имат ли деца? Ако помислите малко над това ще разберете кои клиенти привличате и кои отблъсквате. С това може да разберете кои вие идеалният клиент за услугите които предлагате. Това е много важно, защото ако си познавате клиентите ще можете да реагирате адекватно във всяка ситуация.

Ако си знаете клиентите всичко останало ще си дойде на мястото като оборот, работа и прогрес.

Ако искате още полезни съвети в областта на nail art индустрията, абонирайте се към моята имейл бюлетина.

Ако имате въпроси за каквото и да е, задайте ги тук!

За Автора

Таня Ангелова е основателката на този сайт. Тя е маникюрист от 2007 г. и работи професионално от тогава. Таня също има 3-та СПК като обучител! Печелила е в много международни състезания и е споменавата в NAILS Magazine, ABC и Good Morning America!