На Какви Цени Да Работим и Защо?

Цена на МаникюрКато отидем в сайт в който клиент може да си закупи ваучер с намаление за определена услуга, ще видим много маникюристки които предлагат ноктопластики за 20 лева, маникюр и педикюр за 5 лева и т.н. Попадала съм на статии и публикации във Facebook, който постоянно изразяват възмущение от ниските цени които някои маникюристки предлагат. Ето защо искам да посветя тази статия на този проблем и да ви дам няколко съвета на какви цени да работите и защо. Трябва ли да следвате “ценовите тенденции” или да създадете свои собствени?

Всеки има право да слага каквито цени желае, но за съжаления малко хора разбират това какво им коства. Цената на услугата зависи от опита който имате и качеството на работа която предлагате. Колкото тези два фактора са по-големи (опит + качество), толкова по-високи трябва да са цените на вашите услуги. Това е така поради три причини: 

1. Цената на услугата определя качеството на клиента. Ако цената е висока, по-малко клиенти ще имате, но по-качествени (или по-редовни). Все пак вашата работа зависи не от колко нови клиента имате, а от тези клиенти които се връщат постоянно в салона.

Така вие ще работите с по-малко хора, но ще може да обърнете по-специално внимание на тази клиенти които могат да си позволят скъпите цени. Тука вече зависи от вас. Ниските цени докарват клиенти които се оплакват, мърморят, и живеят в този омагьосан кръг на лицемерие, безпаричие и завист. В това няма нищо лошо, аз уважавам и такива хора, но с тях се работи по-трудно. Това малко или много въздейства на вас самата като маникюристка. След време ще започнете да виждате светът около вас по начина по който вашите клиенти го виждат. Неизбежно е. Това не само че ще ви попречи да работите качествено, но и ще ви докарва по-малко клиенти.  

Да си маникюристка не е лесна професия, понеже повечето клиенти идват при вас да се разтоварят от ежедневни проблеми и конфликти. 

Салоните които работят на високи цени са от определена класа салони. Те се предпочитат повече на жени адвокати, съдии, счетоводителки или хора с заможни професии които съвсем спокойно биха похарчили 100-200 лева за поддръжка на ноктите, прическа и външният си вид всеки месец. Не всеки би си позволил този лукс, но все пак не всеки е адвокат, съдия или с високо платена професия.

Повечето бизнес дами са на по-високо ниво и предпочитат салони с по-високи цени, защото там качеството играе голяма роля. В повечето случаи клиентите не плащат услугата за ноктопластика, маникюр или педикюр, а плащат грижата и вниманието което им се отделя в процеса на услугата която предлагате. Клиентите плащат за внимание и глезене в процеса на работа. Това ги кара да се отпуснат и да починат от ежедневието. Резултати са също важни, но вниманието което им се отделя е много по-важно. Трайните резултати и качеството на работата са черешата на тортата. 

Клиентите които предпочитат по-ниските цени мислят по друг начин. Тях не ги интересува грижата и вниманието което им се отделя в салона, понеже в по-евтините салони почти няма никакво, а просто търсят по-евтиното. Това е съвсем нормално, понеже човек с 300-400 лева заплата не може да си позволи ноктопластика за 50 лева и нагоре или маникюр за 20 лева и нагоре. Просто всеки скача според тоягата си, независимо дали им харесва или не. 

2. Маникюристките които предлагат ниски цени нямат много работа. Повечето маникюристки които работят със скъпи материали мислят че тези които работят на по-ниски цени им подбиват клиентите и затова те нямат работа. Това не е така! Ниските цени просто привличат друг тип клиентела. Ако работите на високи цени, за вас има друг тип клиенти. Много е важно да знаете какъв тип клиенти ще привличате. Не всеки клиент е за услугата която предлагате. Така че салони които работят на ниски цени по никакъв начин не могат да влияят на клиентите които идват в скъпите салони. Просто трябва да знаете в коя графа попадате като маникюристка и да си представяте услугите по-този начин. 

Цената филтрира ниско-качествените клиенти, особено ако е по-висока. Просто ще имате повече нерви и ядове ако работите на ниски цени – и то не защото парите ще са по-малко, а защото от клиентите които идват в салона. 

Клиент с по-добра професия – като адвокат, счетоводител и т.н. – едва ли ще отиде в салони където цените са по-евтини. Те просто знаят че парите определят качеството и не могат да си позволят да отидат в евтини салони. Това е начин на мислете който повечето хора в България нямат. Но не трябва да се игнорира факта че все пак има и такива хора, които могат да си позволят по-скъпи цени на услугите. 

Ако сте решили да вдигнете летвата, сега е момента. Независимо че другите маникюристки работят на все по-ниски цени. Това ще ви отдели от пазара на маникюристките с по-малко опит и ще ви помогне да отстоите позициите си като по-опитна маникюристка. 

3. Скъпите цени на услугите които предлагате означава че си цените работата като маникюристка. Клиентите които могат да си позволят тези цени го виждат това много добре. 

Маникюристките които работят на ниски цени в повечето случаи нямат почти никакъв стаж, използват евтини продукти и си предлагат услугите на тези хора които могат търпят ниско качество. На вас такива клиенти не ви трябват, особено ако искате да правите повече пари или работата да ви е по-спокойна. 

Заключителни Думи

В завършека на тази статия искам да акцентирам върху начина на мислене който трябва да имате за да успеете, понеже това ще определи както доходите които ще получавате, така и качеството на работа, живота ви като цяло. 

За да успеете като маникюристка, не трябва да се възприемате като “жертва” на това което става около вас. 
Например: ниски цени на конкуренцията, следователно вие сте жертва на тези ниски цени и затова нямате работа. 

Следователно, вие имате едва ли не притеснения че другите маникюристки по някакъв начин влияят на клиентите и работата ви. Това не е така, понеже действията които предприемате определят това дали клиент който е дошъл при вас ще се върне или не. 

Не мислете че сте жертва на събитията, понеже това ще ви изиграе лоша шега. Трябва да знаете че вие сте единствената причината за това дали имате клиенти или не. Не търсете причината извън вас, а търсете я вътре във вас. Там ще поличите правилният отговор който търсите. 

Благодаря че отделихте време да прочетете тази статия. Харесайте тази статия ако ви допада или сте научили нещо ново. Споделете я с приятелки маникюристки защото вашата конкуренция в бранша са всъщност вашите потенциални партньори за развитие. 

ВАЖНО: Ако искате да научите повече на КАКВИ ЦЕНИ да работите, какви разходи бихте имали като Маникюрист и как да образувате ценоразпис за услугите които предлагате в тази сфера, в нашият онлайн БАЗОВ курс за маникюр, Таня Ангелова има включен модул като част от курса за това. Там обяснява всичко което трябва да знаете в областта на маникюра и работа с клиенти, включително и на какви цени да работите. Таня споделя всичко което е научила за 15+ години опит като Маникюрист в този базов курс. За повече инфо: https://improvenaildesign.com/базов-онлайн-курс/

За Автора

Таня Ангелова е основателката на този сайт. Тя е маникюрист от 2007 г. и работи професионално от тогава. Таня също има 3-та СПК като обучител! Печелила е в много международни състезания и е споменавата в NAILS Magazine, ABC и Good Morning America!