Как да се Справим с Клиент Който Не се Явява на Запазен Час Без Предупреждение или се Отлага Последният Момент?

Как да се справим с пропуснати клиенти и тези които не се явяват на запазен час?Няма нищо по-разочароващо за професионален маникюрист от клиент, който внезапно се отказва от запазен час, или не се явява без предупреждение. Пропуснатите клиенти могат да имат негативно въздействие върху приходите, работната рутина и объркват графика. Тук ще ви предоставим няколко полезни съвета за справяне с този проблем и увеличаване на вероятността за запазване на клиентите, или явяването за часа който са си запазили предварително! 

  1. Потвърждавайте Часовете: Преди деня на запазеният час, изпратете напомняне на клиента чрез SMS, имейл, или им пишете, ако са писали в социалните мрежи. Това може да ги насърчи да потвърдят, или да откажат навреме без да се обърка графика, защото всичко се случва! Понякога не го правят нарочно! 

  2. Водете Дневник: Записвайте детайли за всеки запазен час, включително името на клиента и часа за процедурата. Това ще помага да следите, кой пропуска срещи често, или къде да ги намерите като контакт при нужда. Ако клиент отказва два или три пъти часа си, не го записвайте повече! 

  3. Политика за Откази: Имайте ясна политика за откази и предупредете клиентите за нея при записване. Можете да въведете “такса за откази” в последния момент.

  4. Работете с “Резервни Списъци”: Ако имате свободно време поради отказ, имайте списък с клиенти, които могат да бъдат свикани бързо, или които Ви са се обадили за час, но сте нямали възможност, поради пълен график. Така, могат да компенсират времето когато клиент не се яви, или последният момент казва че не може да дойде. 

  5. Комуникация: Ако клиентът има добро обяснение за отказа, бъдете разбирателни и приветливи. Все пак се случва, всеки има проблеми в живота, понякога и неща се случват без да ги искаме, за които има добра причина за отказа. 

  6. Смята на часа с друг ден. Ако клиента откаже последният момент, може да предложите друг вариант за друг ден през седмицата. 
  7. Поощрявайте Предплащания (Капаро): Поощрявайте клиентите да плащат предварително, това може да ги ангажира повече със срещата, особено ако са нови клиенти, не редовни. 

  8. Награди за Редовни Клиенти: Глезете ги, давайте подаръчета, или отстъпки на клиенти, които редовно се явяват на часовете си, защото 80% от клиентите Ви са редовни, другите 20% идват еднократно, било то за балове, или рожденни дни! 

  9. Активен Профил в Социалните Мрежи: Поддържайте активни профилите в социалните мрежи, където клиентите могат да ви следят и да получават редовни обновления на работата и други! 

  10. Професионализъм и Качество: Трябва да работите добре и да показвате, че вашият салон е на високо ниво. По този начин клиентите ще се чувстват в добри ръце! 

  11. Продължете да Иновирате: Винаги бъдете наясно с последните тенденции в маникюра и предложете нещо ново и вълнуващо на клиентите си. Ходете по обучения, вижте нови продукти които да улесняват както вашата работа, така и да е по-удобно за клиента. 

Справянето с клиенти, които пропускат часовете си, изисква търпение и стратегия. С внимателен подход и последователност, можете да намалите броя на пропуснатите клиенти и да поддържате успешен бизнес и салон! 

Ако имате пропуски в работата, ноктите се счупват бързо, гела се отслоява на следващият ден, или ако много често се появяват гъбички при клиентите и това са част от причините да седнат един път при вас и после да не се върнат, регистрирайте се в нашият Базов Онлайн Курс за Маникюристи, за да разберете всичко което трябва да знаете за всичко това, и дори много повече за да има по-малко недоволни клиенти, ако има нужда да надграждате и да научите правилният начин на работа!! За повече инфо: https://www.improvenaildesign.com/базов-онлайн-курс/

За Автора

Таня Ангелова е основателката на този сайт. Тя е маникюрист от 2007 г. и работи професионално от тогава. Таня също има 3-та СПК като обучител! Печелила е в много международни състезания и е споменавата в NAILS Magazine, ABC и Good Morning America!