Възможни Алергии При Лаковете и Какво да Направим в Такива Случаи?

алергии-лаковеСъставки, които трябва да избягваме в гел лакове, както и друга козметика.

Много дами не могат да използват гел лак за маникюра си, поради алергична реакция. Това се случва, когато се нанася лак на повърхността на нокътя и по време на полимеризация (сушене) под въздействието на ултравиолетово лъчение.

Също така, алергиите могат да се почувстват при честа употреба.. В последния случай развитието на алергии може да бъде предотвратено, като откажете да използвате гел лак за известно време, така че невенът да си почине от излагане на химикали. Можете обаче да закупите специален хипоалергенен гел-лак, който е почти напълно безопасен, за кожа на ноктите.

Много от съвременните лакове и гел лакове, а и други типове козметика все още се произвеждат с по-евтини и съответно вредни съставки. Но трябва да се замислим. Здравето и красотата вървят ръка за ръка.

Алергичната  реакция може да се появи при непоносимостта на отделни компоненти в гел лака. Тя може да бъде два вида: дихателна и контактна. Респираторна възниква при вдишване на химически изпарения, които се съдържат в гел лака и се проявява под формата на зачервяване на лигавицата на очите, парене в носа и болезненост в гърлото. В такива случаи е по-добре незабавно да потърсите помощ, за да не провокира усложнения.

Контактна алергична реакция се появява в резултат на взаимодействието на покритието с кожата, най-често в областта на кутикулата. Външно се изразява чрез зачервяване на кожата, поява на обрив и сърбеж. Често съпроводен с подуване на засегнатите зони.

 

Алергиите могат да се появят поради:

-Непоносимост в състава на гел лак и неговата опаковка, които често съдържат сами по себе си редица химикали като фосфорна киселина и колофон;

 -Увреждане/изтъняване на нокътната плоча по време на полиране, поради което гел лака става особено труден за нокътя;

-неправилно съхранение на гел-лак, в резултат на което той променя своята структура;

–  недостатъчна дезинфекция на инструменти за маникюр.

Сред химичните елементи, които влизат в състава на гел-лака,
най-опасните са:

-Толуенът се добавя като разтворител, който сам по себе си е токсична смес;

Толуол- разтворител, който помага за лесно нанасяне и покриване на нокътя с лак. Парите на тази съставка са токсични и могат да предизвикат неврологични проблеми, повръщане, а според скорошни изследвания и тестове- негативни последици по време на бременност.

-Формалдехид, който се добавя към гел лак, за да удължи срока на годност и да предотврати образуването на мухъл и бактерии; Ползва се като консервант, втвърдява консистенцията на лакове, действа антибактериално. Въпреки факта, че човешкото тяло произвежда минимално количество формалдехид, съвсем естествено, тази съставка е определена като канцерогенна от Националната Програма по Токсикология в САЩ. Излагането на големи дози формалдехид във въздуха (под формата на пари) може да причини рак на гърлото, носа и кръвта, както и световъртеж и астма. Крайно НЕпрепоръчително е, да се използва при бременност.

-Дибутилфталатно вещество (DBP /дибутил фталат), което служи за предотвратяване на напукване на повърхността. DBP (дибутил фталат)- използван в индустрията на лакирането, заради свойствата си да намалява лющенето. След направени тестове е установено, че фталатите нарушават работата на ендокринната система като имитират хормона-естроген. Това може да доведе до ниска плодовитост и хормонални нарушения при жени.реакция; Вдишване на парите на това химично съединение

може да провокира алергична;

– Метилизотиазолинонът е друго вещество, което удължава срока на годност на гел лака.

Формалдехидна смола- вторичен продукт, произхождащ от форлмадехид, използва се масово в химически индустрии. Може да предизвиква алергични реакции и дразнения, бели петна по кожата и частична загуба на нервни усещания.

TPHP (Трифенил фосфат)- придава гъвкaвост на лако- течността, за това много, дори известни марки лакове го използват активно в продукцията им. Според иследването на тази съставка, направено от университета Duke, в САЩ, бе установено че нивото на TPHP в урината на участващите в експеримента е пораснал 7 пъти, в течение на 10-14 часа след слагането на лака за нокти. Използването на продукти с TPHP може да засегне негативно ендокринната система и да причини проблеми с плодовитосста, хормонален дисбаланс и дори, няколко вида рак.

Парабени- изследванията за вреда на тази съставка са се умножили стократно в последно време. Вече много производители пускат на пазара продукти, маркирани “без парабени”, за да привличат повече клиенти, които се грижат не само за красотата, но и за здравето си. Самата съставка представлява по-евтин консервант, който удължава живота на козметичния продукт. Парабените могат да предизвикат рак на гърдата при жени. Също така, не допускат слънчеви лъчи и естествените витамини от водата и въздуха да проникват към нокътната плочка.

Когато използвате гел-лак, който съдържа горните елементи, следвайте всички предпазни мерки и се опитайте да използвате хипоалергенни лакове. Те са популярни сред творците на ноктите,защото помага, когато трябва да предпазите клиентите от алергии и последващи усложнения. Такива лакове се правят само от най-висококачествените суровини и се проверяват внимателно. Поради това хипоалергенните гел лакове са в най-високата ценова категория.

Алергична реакция се появява от излагане на кожата на ултравиолетовите вълни. В този случай е по-добре да опитате с вид лакове, които не е необходимо да се сушат в UV лампа.

Хипоалергенните лакове са лакове с това покритие, което изключва използването на изброените по-горе вещества ксилол и етилтозиламид и тази марка не съдържа формалдехид, толуен и дибутилфталат. Избягвайте ги.

За автора на тази статия: публикацията е написана от наша колежка Вилияна Нончева, която работи като маникюрист в гр. Силистра – в салон за красота „Studio Bellezza.“ Вилияна е сертифициран маникюрист от „Център за Професионално Обучение към Консулт ДМ ЕООД,“ специалност „Маникюр, Педикюр и Ноктопластика.“ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За Автора

Вилияна Нончева работи като маникюрист в гр. Силистра – в салон за красота „Studio Bellezza.“ Вилияна е сертифициран маникюрист от „Център за Професионално Обучение към Консулт ДМ ЕООД,“ специалност „Маникюр, Педикюр и Ноктопластика“ и автор на част от статиите в ImproveNailDesign.com