Любопитни Факти за Ноктите – Знаете ли ги?

Любопитни ФактиНоктите са една част от тялото, която жените обичат, тъй като могат да се грижат за тях, да ги лакират според вкуса на всяка една. Тук представяме някои много любопитни факти за тях.

Обичате ли да се грижите за ноктите си? Винаги ги носите добре оформени и с хубав маникюр? Разбира се, отдавна на жените ни харесва да прекарваме част от времето ни, грижейки се за тях. Тъй като те са не само символ на женската привлекателност, но и казват много за здравето.

Често говорим как да се грижим за тях, как да ги оформим или например да ги накараме да растат по-бързо. По този повод искаме да ви поканим да откриете поредица от любопитни факти, свързани с ноктите, които няма да ви оставят безразлични. Интересно ли Ви е?

Знаете ли, че ноктите не трябва да се режат?

Ако никога не ги отрежем, очевидно никога  няма да можем да направим нищо, дори да се измием или да ядем. Колко големи биха могли да бъдат?

Въпреки че растежът зависи от фактори като възраст, пол и генетика на всеки човек, като се изчисли, че е прието растежа им е около 3,5 милиметра всеки месец, те биха могли да достигнат 8,5 метра след 20 години. Рекордът за най-дълъг женски нокът обаче е 89 сантиметра. Страшно, нали?

На кого ноктите растат по-бързо?

Тези данни са любопитни. Жените винаги се притесняват колко малко ни растат ноктите, че са крехки, че не правят определени неща, за да ги предпазят от счупване…

Тоест, ние сме тези, които се грижат най-много за тях, обаче друго се оказва, че на мъжете ноктите растат по-лесно  и бързо, въпреки че няма доказателства в подкрепа на този факт. По същата логика се забелязва, че те растат повече през лятото, поради високите температури.

Тези досадни бели петна

Със сигурност точно сега ще гледате ноктите си в търсене на едно от тези досадни бели петна. Имате ли? Със сигурност сте чували, че това се дължи на липсата на калций.

Верни ли са тези данни? Абсолютно. Белите петна се дължат на левконихия, малки наранявания от удар, използване на почистващи препарати или други видове агресивни вещества, които предизвикват незабележими травми, в следствие на които те оставят тези бели петна.

Внимавайте с лака

Винаги ли носите лакирани в цвят нокти? Ако е така, трябва да внимавате за здравословното състояние на ноктите си, особено ако видите, че в даден момент придобиват жълтеникав оттенък. Бъдете внимателни, тъй като това не е здравословно.Промяната на цвета може да се дължи на факта, че нокътят не може да „диша“ нормално и има липса на оксигенация в повърхностния му слой. Ако продължите по този начин, може да получите инфекция.

За да избегнете тези проблеми, периодично позволявайте на ноктите да бъдат без покритие. Правете почивки за няколко дни в месеца и ако забележите нещо необичайно – като слабост или промяна във външния вид – посетете дерматолог или всеки път когато Ви свалят лака не пропускайте да проследите здравословното им състояние.

Нокти драскащи черна дъска

Може ли да има нещо по-неприятно от звука на ноктите, драскащи черна дъска? Това е неприятно и непоносимо чувство, което почти никой от нас не може да понесе, но защо е така? Смята се, че това е почти инстинктивна реакция, наследена от нашите предци.Силни и резки звуци ни будят, приканват ни да избягаме. При драскане на нокти върху повърхност, подобна на черна дъска, се издава звук с много фина честота и неприятен за човешкото ухо. Така тази почти естествена гримаса е наследен инстинктивен рефлекс.

Вашето здраве 

Ноктите, както се посочва в специализирани медицински публикации, са тясно свързани със здравето на човека. Ако са крехки, те са знак за възможна липса на хранителни вещества, че имаме нужда от желязо, калций или цинк.

Интересно е да се знае например, че ноктите имат същата структура с косата: кератин. Този елемент е това, което им дава сила, така че е важно винаги да спазвате диета с адекватно ниво на протеин (също важно, според проучване в The Journal of Investigative Dermatology) и витамини.

Заключение

Както можете да видите, ноктите са нещо повече от елемент, който украсява ръцете и ни предлага деликатна женственост. Те изискват грижи и са пряко отражение на вътрешното благополучие, хормоналния и витаминен баланс и дори стреса на всеки човек, според традиционната медицина.

И накрая, не забравяйте, че в случай на някакви симптоми на слабост или промяна в цвета на ноктите, идеалното е да се консултирате с дерматолог. Също така е силно препоръчително да направите превантивна консултация, за да научите повече за правилната грижа и какво да избягвате, за да сте лъскави и здрави.

 

 

За Автора

Вилияна Нончева работи като маникюрист в гр. Силистра – в салон за красота „Studio Bellezza.“ Вилияна е сертифициран маникюрист от „Център за Професионално Обучение към Консулт ДМ ЕООД,“ специалност „Маникюр, Педикюр и Ноктопластика“ и автор на част от статиите в ImproveNailDesign.com