Белите Лунички в Основата на Ноктите са Ключът към Нашето Здраве

Загледайте се в ноктите си – имате ли бледи дъги в основата където расте нокътя? А знаете ли какво означава ако липсват или изчезнат?

Често пъти не обръщаме внимание на състоянието на ноктите ни и това, което се опитват да ни кажат, но те могат да бъдат отражение на нашето здраве.

По принцип по -голямата част от хората имат такива дъги (лунула се нарича това образование, което се вижда като блед полумесец) очертания, или лунички – без значение как точно ги наричате. В медицината често се поставя диагноза по вида и състоянието на нокътната плочка. Ето някои любопитни медицински подробности, които е добре да знаете и Вие:

– Ако имате такива дъгички на част от от ноктите или на всички това значи, че сте в добро здраве. Но ако са избледнели, няма ги на всеки пръст или на никой е хубаво да обърнете внимание на тялото си. Опитва се да Ви каже нещо.

– Обичайно белите дъгички изчезват най-напред от кутрето. Те отразяват състоянието на тънките черва.

– Лунулата на палеца е най-забележима и отразява състоянието на мозъка и белите дробове. При сериозните пушачи може да избледнее или значително да е намалена.

– Изчезналият бял полукръг от показалеца би могло да показва неизправност в дебелото черво, черния дроб и панкреаса, както и хронични заболявания на горните дихателни пътища.

– Чрез средният пръст е може да проследите сърдечно-съдовата система. Липсата на дъгички може да бъде в отговор на проява на съдовата дистония, колебания в кръвното налягане и сърдечна аритмия. Необходимо е да се направи прочистване на съдовете! И изследвания.

–  Ако нямате видима лунула на безименния пръст това би могло да алармира за проблеми с лимфната система, неизправности на ендокринната система и нарушена обмяна на веществата.

Освен за наличието й е необходимо да се обръща внимание и на цвета. Ако е оцветена в жълтеникав цвят сигнализира за проблеми с черния дроб, синкавият показва слабо сърце, белите петна по ноктите сигнализират, че тялото изпитва недостиг от цинк. Леко розовеещата е знак, че би могло да има нарушение на мозъчната функция. Бъдете внимателни и обръщайте внимание на здравето си винаги когато ходите на маникюр. Наблюдавайте тялото си, понякога то Ви подсказва всичко.

Източник: farmar.bg

За автора на тази статия: публикацията е написана от наша колежка Вилияна Нончева, която работи като маникюрист в гр. Силистра.

За Автора

Вилияна Нончева работи като маникюрист в гр. Силистра – в салон за красота „Studio Bellezza.“ Вилияна е сертифициран маникюрист от „Център за Професионално Обучение към Консулт ДМ ЕООД,“ специалност „Маникюр, Педикюр и Ноктопластика“ и автор на част от статиите в ImproveNailDesign.com