Апаратен Маникюр: Видео Фрези за Ел. Пила и Начини на Използване

За да имате красив и поддържан маникюр, не е достатъчно само да бъде лакиран. Наша задача, като маникюристи е да дадем на клиентите красота, уютна атмосфера и здраве. В съвременния свят има много техники за маникюр. Последните години доста от маникюристите работят с електрическата пила – верен помощник на всеки маникюрист. Добрата визия на ноктите изисква да са добре оформени, гладки и с почистени кутикули. Всичко това може много лесно и бързо да постигнете с помощта на няколко инструмента.

Апаратният маникюр включва около 20 различни техники, но всички са свързани с работа с електрическа пила и фрези. Почистване на нокътната плочка и кутикула без режещи инструменти. Техниката се води безопасна, ако знаете какво правите, защото неправилен избор на инструмент, грешен ъгъл при работа с накрайниците, силен натиск могат да станат причина за нараняване, за това трябва да се работи внимантелно и прецизно. Апаратният маникюр намаля времето за процедурата, но такъв не е подходящ за всеки клиент. Често се налага да се комбинира апаратен с класически маникюр. Тази техника се нарича „комбиниран маникюр“.

Вие трябва да знаете как да подбирате фрезите си така, че да можете да работите бързо и лесно. Така че електрическата пила трябва да е във Ваша полза. Не бива клиентите да се притесняват да не ги нараните , да не им препилите ноктите и т.н.. Затова е много важно да познаваме добре техниката и материалите, с които работите.

I. Фрезите се различават спрямо материала, от който са изработени:

  1. Диамантени накрайници;
  2. Твърдосплавни накрайници / титаниеви (същите, но с титаниево покритие);
  3. Керамични накрайници;
  4. Силиконови (или гумени).

Основно правило! Колкото накрайника е по-прав, толкова по-добре работи върху нокътна плочка. Колкото по-кръгъл е толкова по-добре работи върху кожа. Заоблени фрези тип „топче“ не се използват върху нокът, тъй като много лесно може да се повреди. Поради формата не може да се прецени добре къде точно да се докосне нокътната плочка и много лесно може да се задълбае и създаде дупка.

Интересното при някои от силиконовите накрайници е, че може да работи много добре както върху нокътната плочка и върху кожата така. Върху нокътната плочка може да се използва за полиране на плочката, ако след това няма да се слага покритие. Ако има остатъци от предишен лак много добре се премахват с такъв накрайник. Освен това може да се използва за полиране на кожата. Както за маникюра така и в педикюра. Много майстори  нанасят олио за кутикули и с такъв накрайник, с леки движения леко втриват по кожичките като внимават да не матират  покритието на лака. 

II. Друг фактор , по който се различават фрезите е спрямо функцията, която изпълняват:

  1. Режещи фрези;
  • притежават ножове
  1. Триещи фрези (диамантени);
  • Наподобяват хартиена пила
  • Предимно за работа върху кожа

Основната разлика между режещите и триещите фрези е това, че режещите са снабдени с ножове.Заточени са по специален начин и се образуват фини малки ножчета. С тези ножчета, под влиянието на мощността на пилата и на силните обороти, които тя развива завъртайки се тези ножчета отрязват материала и го премахват. Такива фрези основно ги използваме за сваляне на материал, но не изцяло. Тъй като обикновено материала е по-груб и трябва да бъде отстранен.

– Титаниевите накрайници са като твърдославните, но покритието им е от титан. Това е много скъп материал, тъй като той се използва в ракетостроенето. Такава фреза е по-лека и не причинява за парване, не провежда топлина. Подходящ е за левичари и десничари.

При интензивно натоварване един титаниев накрайник може да Ви служи от 10 месеца до година, докато обикновен твърдосплав трябва да го смените след около 3-4 месеца.  Как може да разпознаете истинските титаниеви фрези от фалшивите. Онлайн е много трудно да се познае дали Ви продават несигурна стока, но ако има такъв тип оцветяване лъскаво покритие към самата дръжка, това може да Ви е сигнал,че това не е от истински титан. Цената също е определяща. С хубави титаниеви накрайници може да се работи около година.

Когато усетите, че с усилие започвате да работите с даден накрайник, започвате много да натискате е време за смяна, възможно е да причините парене на клиента.

-Керамичните. Трудно може да се ориентираме и да си намерим качествен керамичен накрайник. Започва бързо да се изхабява и да пари на клиентите. Освен това, след всеки един клиенти задължително трябва да се дезинфекцира и стерилизира и когато този керамичен накрайник не е качествен в него има голямо съдържание на пластмаса. Когато пластмасата е в по-голямо количествено съотношение, слагайкия в един стерилизатор на 180 градуса и пластмасата се разтопя и бързо се нарушава това заточване. Докато при метала това не се случва. Твърдосплавните накрайници са лазерно заточении по-трудно може да Ви се случи това. Добри производители на накрайници са руските и немските. Различават се по цената (немско качество). Немските обикновено са по-финни.

-Триещите нямат ножове. Функцията им е триеща.

Наподобяват хартиена пила .

Веднага си представяме диамантените накрайници, които задължително работят само върху кутикула. Това не е съвсем така. Да, предимно за това се използват, но не само. Може да се полира с тях.

III .Фрезите се различават спрямо абразивността (насечката)

Всички накрайници имат различна абразивност ( грубост) . Има няколко вида:

– жълт;

– червена;

– синя;

– зелена;

 – черна;

Жълтата насечка означава, че този накрайник е много много фин. Той се използва много рядко, в случай когато искаме да свалим напълно материала (но може и с дамамнтен накрайник) , почти на 0.

Червената маркивовка е подходяща на гел лак когато говорим за режещи накрайници Диамантените накрайници са също много финни, подходящо е за обработка на кутикула когато клиента има много тънка и чувствителна кожа).

Синята маркировка също се използва за сваляне на гел лак когато знаете, че клиента има по-здрава нокътна плочка или сте правили укрепване или изравняване. Но когато нокътя е тънък и нямате някакво укрепване и имате обикновена база и нанесен цвят е хубаво да използвате червената насечка.

Зелената маркивовка и черната са доста груби. Зелената я използваме когато отстраняваме гел лак, а когато отстраняваме акрил вече използваме тези с черната черната.

Диамантени накрайници с черна маркировка не се използват, защото са прекалено груби. Всеки един допир до кожата би бил болезнен. За обработка на кожа се използва с червен и син.

Ако имате други въпроси относно накрайниците които трябва да се използват в конкретна ситуация, пишете ни!

За автора на тази статия: публикацията е написана от наша колежка Вилияна Нончева, която работи като маникюрист в гр. Силистра – в салон за красота „Studio Bellezza.“ Вилияна е сертифициран маникюрист от „Център за Професионално Обучение към Консулт ДМ ЕООД,“ специалност „Маникюр, Педикюр и Ноктопластика.“ Вилияна е нетърпелива да твори и усъвършенства творческият си дух в тази професия, а не просто начин за печелене на пари.

За Автора

Вилияна Нончева работи като маникюрист в гр. Силистра – в салон за красота „Studio Bellezza.“ Вилияна е сертифициран маникюрист от „Център за Професионално Обучение към Консулт ДМ ЕООД,“ специалност „Маникюр, Педикюр и Ноктопластика“ и автор на част от статиите в ImproveNailDesign.com